vineri, 10 februarie 2012

Valentin Day

Sfantul Valentin. Dragobetele. Ziua indragostitilor - informatii despre ziua de 14 febr.
Sfantul Valentin (Ziua Indragostitilor), este in traditia catolica o sarbatoare foarte veche, inca de pe vremea romanilor, fiind inchinata zeitei Junona, sotia lui Jupiter. 

Nu se stie cine a fost Sf. Valentin. Se spune ca in timpul imparatului roman Claudiu al II-lea, erau interzise casatoriile, deoarece barbatii familisti refuzau sa mai plece in armata. In acele vremuri a trait un preot pe nume Valentin, care nu a tinut cont de aceasta restrictie si i-a ajutat pe crestini in ascuns sa-si uneasca destinele. A fost intemnitat, iar in inchisoare s-a indragostit de fiica gardianului, careia ii trimitea zilnic scrisori de dragoste. A fost executat intr-o zi de 14 februarie, aceasta data devenind ziua Sfantului Valentin. De aici vine obiceiul de a se trimite felicitari celor dragi cu ocazia acestei zile. 

Traditia spune ca daca gasesti o manusa in ziua de Sfantul Valentin, stapanul ei va fi alesul tau; daca sufli intr-o papadie vei avea atatia copii cate seminte raman pe ea; primul nume de barbat auzit in aceasta zi, va fi numele barbatului tau; te vei casatori cu un barbat sarac, si vei fi fericita daca va zbura o vrabie deasupra ta si te vei casatori cu un barbat bogat daca vei vedea un sticlete. 

In epoca moderna, ziua de 14 februarie, s-a transformat in Ziua Indragostitilor - Valentine's Day, si din ratiuni comerciale s-a accentuat sarbatorirea ei,ceea ce a facut-o celebra la inceput in Statele Unite, mai apoi si in Europa. La noi Valentine's Day a fost importata recent, dupa anul 1990. 

Dragobetele, fiul Dochiei, numit si Cap de primavara, Ziua indragostitilor, sau Logodnicul pasarilor se sarbatoreste pe 24 februarie, zi considerata inceputul primaverii, ce aduce renasterea naturii. Poate de aceea, spre deosebire de blajinul Sfant Valentin, Dragobetele este perceput de-a lungul traditiei ca un barbat chipes, plin de viata si navalnic. Povestea lui e veche de pe vremea dacilor, cand el reprezenta divinitatea mitologica similara cu Eros sau Cupidon si oficia in cer nunta tuturor animalelor. De-a lungul anilor, romanii au transformat Dragobetele in protectorul iubirii, traditia s-a extins si la oameni, astfel se spune ca baietii si fetele se intalneau in aceasta zi pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. Odinioara, satele rasunau de zicala: Dragobetele saruta fetele. 

Obiceiul era ca tinerii satelor, imbracati de sarbatoare, sa se intalneasca dimineata, in fata bisericii si sa plece cantand catre padure sau lunci in cautarea florilor de primavara. La pranz, fetele plecau spre sat in fuga, urmarite indeaproape de baieti. Cand baiatul era acceptat de fata, aceasta se lasa prinsa si sarutata in vazul tuturor. Gestul avea semnificatia unei logodne, care mai tarziu se putea transforma in logodna adevarata. Obiceiul se numea zburatorit. Dupa-amiaza avea loc petrecerea. Se spunea ca tinerii care nu petrec de Dragobete nu-si vor gasi perechea tot restul anului. Femeile isi doreau sa atinga un barbat din alt sat pentru a fi dragastoase tot anul. 

Fara a fi o sarbatoare religioasa in aceasta zi oamenii nu munceau pentru a nu fi pedepsiti de zeu si pentru a avea un an imbelsugat, dar aveau mare grija de animalele si pasarile din ograda; nu aveai voie sa sacrifici nici o vietate in ziua de Dragobete. 



 Pentru tine ce inseamna,14 februarie? ce faci tu de 14 februarie? ..


Parerea mea,despre ziua asta este ca , este o zi in care cuplurile  isi fac cadourii , declaratii,se lingusesc si isi spun cat de mult se iubesc sau cat de mult vor sa creada persoana de langa iei ca o iubeste.
Aproape ca in fiecare an , mi-am petrecut singura  ziua indragostiilor. Si deabea anul acesta mi-am dat seama. ca e mai bine sa fii singur. Rar exista fete sau baietii care sa poata avea o relatie sincera,si sa iubeasca cu adevarat.Unii profita,sau sta de plictiseala. Azi iti declara iubire,iar maine te paraseste. Niciodata nu o sa cunostii o persoana,nici in 100 de ani. omul are multe ''haine'' (fete) si nicioadata nu sa le cunostii pe toate. Nu poti stii tot ce face,te poate juca foarte bine pala spate.
Si pana la urma , daca tii la o persoana nu trebuie sa-i faci cadouri,sa-l lingusesti neaparat pe 14 febr. asta o faci cand simtii ca trebuie s-o faci. 
O relatie intotdeauna,se termina prost, ajungi sa urasti persoana respectiva si sa o vorbesti pala spate. Sa-i portii pica.Si sa strici si prietenia pe care o aveai inaite sa fi-ti impreuna. Si daca nu-i spui cand santeti prietenii ca iti place de el,zice ca na-i incredere,iar cand se termina se termina si prietenia.
Cand iubesti,esti cel mai fericit,nu te gandesti la final. Dar orice inceput are si un final bun sau mai putin bun. 
Se spune ca oricine are o perechie si o persoana,care te merita dar. trebuie s-o gasesti. Si incepii sa cauti aceea persoana de la o varsta frageda,sau probabil doar cauti o companie cu cine sa iesi sau de cine sa faci misto. Si aici e o problema ca se intergaleaza persoanele care pun suflet si isi cauta perechia potrivita cu persoanele care nu au ce face,si nu au de cine face misto. Si asa cel ce iubeste sufera,iar cel ce este iubit  isi bate joc si iti rade in nas. 
Uneori poti sa te inseli singur e diferenta mare intre a iubii si a placea o persoana sau poate chiar indragostii de o persoana. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu